Subsidiecheck

Bij Bameco willen we ervoor zorgen dat duurzame oplossingen toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom hebben we de subsidiecheck in het leven geroepen, een handige tool die u helpt bij het vinden van beschikbare subsidies en financiële ondersteuning voor uw isolatie- en renovatieprojecten. Of u nu een huiseigenaar bent die zijn woning energiezuiniger wil maken of een zakelijke klant die investeert in duurzame verbeteringen, onze subsidiecheck biedt inzicht in welke subsidies en regelingen er voor u beschikbaar zijn. Samen helpen we u om optimaal te profiteren van financiële mogelijkheden en uw duurzame ambities waar te maken!

Voor wie?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is er voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers.

Hoe?

Laat u meer dan één isolatiemaatregel installeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als u het isoleren van uw woning combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden nadat u de eerste maatregel uitvoert. Om de subsidie te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters laten isoleren. De overige voorwaarden vindt u hier.

Bent u een zakelijke klant? Dan gelden er voor u andere regels dan voor particulieren. Zo moet de subsidie aangevraagd worden nog voor u akkoord geeft op de offerte. Klik hier voor meer informatie.

Bent u als (gemengde) Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of woongemeenschap van plan uw gebouw te verduurzamen? Dat kan bijvoorbeeld door uw gebouw te laten isoleren of door het nemen van energiebesparende maatregelen. Met de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) vraagt u hiervoor subsidie aan. Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel?

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en laag bedrag. Voor het hoge bedrag moet u binnen 24 maanden twee of meer maatregelen laten uitvoeren. De eerste maatregel moet op of na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Vanaf 2024 krijgt u bovenop de 'gewone' subsidie een extra bedrag als u biobased isolatiemateriaal gebruikt. Wij maken gebruik van het biobased materiaal Cellulose van het merk Isocell. Om uit te rekenen voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt, heeft de RVO een handige rekentool gemaakt. Kijk voor meer details op de site van het RVO.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen (2024)

Let op: In de tabel staat het hoge subsidiebedrag. Dit geldt als u twee maatregelen neemt. Voor één maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft.

Extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal

Budget?

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is de ISDE op een aantal punten gewijzigd, zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobased isolatiematerialen.

Klik hier om de ISDE-subsidie aan te vragen voor particulieren. Heeft u vragen of hulp nodig bij het aanvragen van de subsidie? Neem voor veelgestelde vragen alvast een kijkje op de website van het RVO. Ook zakelijke gebruikers kunnen hier terecht voor een overzicht van de meest gestelde vragen.

Verlaagd BTW-tarief van 9% bij isolatie

Net als de voorgaande jaren komt u ook in 2024 in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% wanneer u het dak, vloeren, kelder of muren wilt isoleren. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar.

LET OP: Dit verlaagde tarief geldt enkel voor de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal en is niet geldig op materiaalkosten. Meer informatie over isolatie en het lage BTW-tarief kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.

Welke regelingen voor financiering zijn er nog meer mogelijk?

Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunt u tegen een lage rente geld lenen voor de verduurzaming van uw woning. Woningeigenaren met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

Voor VvE's heeft het Nationaal Warmtefonds de VvE Energiebespaarlening.

Hypotheek verhogen voor energiebesparende maatregelen
U kunt de kosten van verduurzaming van uw woning ook meefinancieren via uw hypotheek.

Energiesubsidiewijzer
Gemeentes en provincies hebben soms eigen subsidiepotjes. Kijk op de Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in uw gemeente en provincie zijn.

Europees Herstelfonds

De Europese Commissie wil tot 2030 35 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren renoveren. Om deze verduurzaming te realiseren, is er 90 miljard euro per jaar nodig. Het uiteindelijke totaalbedrag hangt af van inflatie en de precieze invulling van de plannen door de lidstaten. Dit verwacht Europa uit het economisch Herstelfonds te halen. Lidstaten krijgen de subsidies en leningen alleen wanneer ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Het geld moet gebruikt worden voor verduurzaming en digitale ontwikkeling. Ook moeten lidstaten hun plannen voorleggen aan de Commissie en andere lidstaten om het goed te laten keuren. Op vrijdag 8 juli 2022 heeft Nederland als laatste zijn herstelplan bij de Europese Commissie ingediend.

Vrijblijvend een offerte ontvangen?

Onze deskundige collega’s beantwoorden graag je vragen en maken graag een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Chrissy Merkx

Team Verkoop binnendienst

Chrissy Merkx