HR++ Termoparels

termoparels 190x130In 1976 ontwikkelden Shell en Termokomfort het HR Termoparels ® systeem. Dit systeem is bedoeld voor het isoleren van spouwmuren en wordt sindsdien toegepast bij de na-isolatie van vele woningen. De Termoparels zijn onder de merknaam HR++ Termoparel® op de markt gebracht en behoort conform NEN 6065/6066 tot brandklasse 1. In 2009 werd een speciale grafietparel aan het systeem toegevoegd, wat de formule nog succesvoller en betrouwbaarder maakte. De HR Termoparels zakken niet in, zijn goed bestand tegen vocht en hebben de hoogste isolatiewaarde (λd-waarde van 0,0337 W/m.K). Zelfs bij kleine spouwbreedten worden uitstekende isolatiewaarden gehaald.

Wat Termoparels zo uniek maakt

Termoparels hebben niet alleen een hoge isolatiewaarde, ook zijn de korrels gezeefd en ontstoft. Concurrerende fabrikanten laten de laatstgenoemde bewerkingen vaak achterwege, om kosten te besparen. Ook zijn de Termoparels in de massa brandvertragend. Er zit dus geen SE poederlaagje over de parels heen, die snel verdwijnt en voor een slechtere verlijming zorgt.

Nóg belangrijker is het bindmiddel waarmee ieder pareltje wordt omgeven. Dit lijmlaagje zorgt ervoor dat de parels alleen met de raakvlakken aan elkaar verlijmen. Er blijft dus een open structuur in het isolatiepakket bestaan. De ontwikkeling van dit bindmiddel heeft lang geduurd, om voor een perfecte samenstelling te kunnen zorgen. Het Termokomfort bindmiddel heeft de juiste eigenschappen voor een optimale, langdurige verlijming. Termoparels zijn te herkennen aan het beeldmerk van witte parels met een doormenging van ongeveer 1 procent blauwe parels, of grijze parels met doormenging van 1 procent witte parels.

Het Termoparelsysteem® onderscheid zich dus in:

  • Gezeefde constante korrel grootte
  • Ontstofte parels
  • In de massa brandvertragend (Klasse 1)
  • Kleinste λ-waarde dus hoogste isolatiewaarde
  • Blijvend flexibele verlijming
  • Brandvertragend bindmiddel
  • Milieuvriendelijk bindmiddel op waterbasis

De eigenschappen van HR Termoparels:

 

Materiaalverbruik
Termoparels (gemaakt van EPS, geëxpandeerd polystyreen) bestaan voor 2 procent uit polystyreen en voor de overige 98 procent uit lucht. Dit maakt EPS zeer geschikt voor recycling.

Aardolieconsumptie
De grondstof voor polystyreen is aardolie. De EPS-industrie gebruikt ongeveer 0,1 procent van de totale aardolieconsumptie in Nederland, maar maakt er duurzake producten van.

CFK’s
EPS is vrij van CFK (chloorfluorkoolwaterstoffen).

Milieubelasting
De belasting van EPS ten aanzien van het milieu is bijzonder laag in vergelijking tot die van andere isolatiematerialen EPS is tot vijf keer mechanisch te recyclen.

Expansie polystyreen
Om polystyreen te laten expanderen tot EPS, wordt het onschadelijke product pentaan gebruikt.

Energieverbruik
Door de lage dichtheid van EPS is de energie-inhoud vaak lager dan die van andere isolatiematerialen. De benodigde energie voor het isoleren met EPS is, door de energiebesparing die veroorzaakt wordt door de isolatie, in minder dan twee maanden terugverdiend. Uit ervaring blijkt dat EPS Termoparels na twintig jaar dezelfde kwaliteiten hebben behouden.