BioFoam

Biofoam ® is het eerste biologisch vervaardigde, composteerbare schuim met kenmerken van EPS (EPS staat ook wel bekend als tempex of piepschuim). Termokomfort is er namelijk in geslaagd om, in nauwe samenwerking met Isobouw en Synbra Technology, een geëxpandeerde schuimkorrel-isolatiesysteem te ontwikkelen op basis van organisch materiaal. Deze gepatenteerde oplossing maakt verhitting en expansie mogelijk, waardoor een nieuwe grondstof ontstaat die volledig biologisch afbreekbaar is en tevens Cradle to Cradle gecertificeerd is.

Productie

BiofoamPearls® worden vervaardigd door melkzuur te polymeriseren tot PLA en deze te expanderen (opschuimen) met CO2 die uit de lucht wordt onttrokken. Het melkzuur wordt verkregen door fermentatie (biologische omzetting door bacteriën) van plantaardig restmateriaal als casaveschillen, suikerriet etc.

Klik voor een vergroting.

Beste alternatief voor gewone EPS inblaassystemen

BioFoamPearls is bijna niet van gewoon EPS te onderscheiden. De bio-afbreekbare BioFoamPearls krijgt een lichtgroene kleur en zal de rol innemen van een composteerbaar alternatief voor gewone EPS inblaassystemen. Daarmee wordt een compleet nieuwe richting ingezet. BioFoam is een groene variant van isolatiematerialen en aanverwante bouwproducten, waarvoor nu olie als grondstof wordt gebruikt. BioFoam zorgt voor 70 procent minder uitstoot van CO2. Meer weten over de BioFoamPearls? Bekijk dan de website van ontwikkelaar Termokomfort. BioFoam is in 2011 uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Bouwprijs.

Momenteel hebben wij echter ook een grijze variant van BiofoamPearls® beschikbaar. Deze HR variant heeft een nog beter isolatiewaarde en heeft tevens een gecontroleerde kwaliteitsverklaring bij de ISSO.Dit maakt dat de HR-BiofoamPearls een gelijke isolatiewaarde heeft als de grijze PS parels en witte glaswol.

Dubokeur

Dit certificaat geeft aan dat BiofoamPearls een van de beste dubo keuzes is voor toepassing als isolatiemateriaal in de bouw.

DUBOkeur

Als basis voor dit keurmerk is er door het Nibe (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) een LCA (Levens Cyclus Analyse) gemaakt voor de vervaardiging en toepassing van BiofoamPearls als muurisolatie. Hierbij is BiofoamPearls vergeleken met de andere, het meest toegepaste isolatiemateriaal dat op de markt is.

Uit het LCA onderzoek is er een Millieubeoordeling gekomen waar BiofoamPearls, isolatiemateriaal toegepast in de spouwmuur van de Agentschap NL Referentie Rijwoning gedurende een periode van 75 jaar.Vergeleken per functionele eenheid van 1 m2 isolatie, zodat voor de gehele spouwconstructie minimaal een warmteweerstand (R) van 3,0 m2.K/W ontstaat.